KOT_4

האבולוציה של המטבח

המטבח הישראלי עבר שינויים רבים, מחלל סגור ופונקציונאלי למטבח פתוח לחדר המגורים, אשר יוצר חלל אירוח מרווח הכולל מכשירים בטכנולוגיה מתקדמת, ומהווה את לב ליבו של הבית. כך עבר המטבח הישראלי אבולוציה.

המטבח היה בעבר ממלכתה הבלעדית של עקרת הבית. משום שהסטנדרטים והערכים שלאורם חיינו היו פשוטים, הוא לא תפס יותר מדי מקום, תרתי משמע. המטבח היה מאובזר בצניעות, עשוי מחומרי גלם פשוטים, פרקטי ובנוי כחלל סגור ששמר על תהליכי הבישול באופן דיסקרטי.

מטבח יוקרתי שעוצב על ידי חיה קייזר
עיצוב: חיה קייזר | צילום: עודד סמדר

באופן הדרגתי, המחיצה או הקיר שהפרידו בין המטבח לפינת האוכל או סלון המגורים הפך להיות נמוך יותר, דבר אשר ביטא את הצורך לחיבור ותקשורת בין שני החללים. בשלב הבא, הקיר הורד לחלוטין, והמטבח נפתח לחלל המגורים. שלב זה באבולוציה של המטבח החל בבתים יוקרתיים, אשר השכילו להפוך את המטבח לחלל, שהריהוט בו ראוי לחשיפה. אך מגמה זו התפשטה גם לדירות שנבנו בשנות ה-70-80 של המאה ה-20.

ברגע שהורדו המחיצות והמטבח כבר לא היה מנותק משאר אזורי הבית, לא רק שהמטבח גדל באופן משמעותי, אלא גם הריהוט בו הכתיב את הטון בעיצוב חלל המגורים כולו. באותם ימים, חברת סמל מטבחים הייתה הראשונה להוביל את המהפכה, וכבר לפני כ-12 שנים הציגה באולם התצוגה המרכזי בנמל תל אביב אי בגדול של 9 מטרים, ובנוסף, הביאה לקהל הישראלי מגוון איים מיוחדים ובניהם אי שכולו עשוי שיש בנוי. כך, הפך האיילנד המעוצב לתוחם אזור המטבח במקום הקיר של פעם. בנוסף, התחיל האי לשמש כמעין אלטרנטיבה לפינת האכול, המזמינה את בני המשפחה והאורחים לחוויית בישול משותפת ומפגשים חברתיים.

מטבח מודרני שעוצב על ידי KOT אדריכלים
עיצוב: K.O,T אדריכלים | צילום: מושי גיטליס

הקדמה הטכנולוגית והעיצובית לא פסחה על אביזרי המטבח, ומכשירים חשמליים רבים כמו כיריים, תנורים ומקררים נעשו בשנים האחרונות בעיצובים מיוחדים ובטכנולוגיה מתקדמת, ותרמו לא רק לנראות המטבח אלא גם הפכו את חווית הבישול לקלה, נוחה ופשוטה מתמיד, כך שכל אחד יכול להכין מאכלים משובחים ללא מאמץ.

השינויים שהתחוללו בעיצוב המטבח נעשו במקביל לשינויים חברתיים – כלכליים בחברה הישראלית. המזון, שגם בשנות ה-80 היה עדיין דל מבחינת ההיצע וצנוע מבחינת הנראות שלו, הפך להיות חגיגה של ממש, לא רק לפה אלא גם לעיניים. להכנת האוכל, שהיה תפקידה העיקרי של אם המשפחה, שותפים היום כל בני המשפחה, ועל כך יעידו לא מעט ילדים ונוער שמבשלים ואופים ומעלים תמונות מרהיבות לאינסטגרם ואף משתתפים בתחרויות בישול שונות.

מטבח מעוצב על ידי סמט אדריכלים
עיצוב: סמט אדריכלים | צילום: עודד סמדר

שפע תכניות האוכל השפיעו גם הן על המטבח הישראלי, על היצירתיות שעולה בו ועל האסתטיקה שבה אנו מגישים את המזון לבני הבית ולאורחים. האוכל ובישולו הפכו להיות חוויה, וכדי ליצור אותו חייבים לבשל במקום שמעורר בנו השראה.

חברת סמל מטבחים נחשבת לחברה פורצת דרך בתחום המטבחים בישראל ונזקפת לזכותה העובדה שהיא החברה הראשונה שהכניסה לפני שנים את טרנד מטבחי הצבע הלבנים, שהחליפו את מטבח הפורמיקה הלבן והסטנדרטי.

האבולוציה של המטבח
עיצוב: מירב ואייל שלום | צילום: אלעד גונן

בנוסף, סמל היא החברה הראשונה שהציגה באולמות התצוגה מטבחים מעוצבים גדולים במיוחד, ובכך הפכה את המטבח ללב הבית. "לאורך השנים ויחד עם השינויים שחלו בעיצוב המטבח, חברת סמל דאגה לתת פתרונות ולענות על צרכי הלקוח", אומרת סברינה מוהדב, שותפה ומעצבת הדגמים במטבחי סמל. "דגם ריץ' למשל נותן מענה לצורך במראה נקי ואסתטי, גם למטבח שמבשלים בו הרבה. המראה הייחודי של הארונות הגבוהים הוא כמעין קיר דקורטיבי עם חריטה הזהה לדלתות המטבח ומסתיר את האזורים הפעילים והפחות נקיים- משטח העבודה והכיור. במידת הצורך, יכולים דיירי הבית להשתמש בכיור הנוסף הקיים באיילנד המרכזי. כל שאר האביזרים: מיקסר, מסחטות, טוסטר ומכונה לפסטה מוסתרים מאחורי דלתות המתכנסות פנימה – אחד הדברים שבהם מתמחה חברת סמל מטבחים".

העושר בחומרים שמהם עשוי המטבח המודרני, הקו הנקי והצורך לייצר נישות מוסתרות כדי לשמור על חזות אחידה ואסתטית הם המאפיינים העיקריים של השלב הנוכחי באבולוציה של המטבח. במטבחי סמל כבר יודעים כיצד יראו מטבחי העתיד ומהם השינויים בעיצוב ובחומרי הגלם שיתחוללו במטבח. מעניין יהיה לראות ולעקוב אחר אותם שינויים בשנים הבאות…

מטבח שעוצב על ידי חיה קייזר
עיצוב: חיה קייזר | צילום: עודד סמדר